Artilleri

Här diskuterar vi huruvida anfall är bästa försvar eller ej.
Post Reply
Octavius
Posts: 61
Joined: Thu Jan 07, 2010 3:07 pm
Location: Linköping

Artilleri

Post by Octavius » Fri Apr 05, 2013 9:51 pm

Har funderat på hur jag ska använda mig av artilleri till mina infanterilistor. Har mest spelat australiensare som är specialiserade men problemställningen uppkommer även om jag skulle köra dem som något annat. Hur hanterar jag det faktum att jag i vissa uppdrag bara börjar med halva armén på plan i de flesta fall innebär det att jag har 4 plutoner att sätta ut (varav en kan vara i ambush). Två val åtgår till infanteriplutoner och ett val brukar bli AT-kanoner och se har jag ett val kvar som kan användas till art. men då har jag i princip fastnat där jag står. Plus att en av mina reserver består av en infanteripluton som ska börja springa in till dit där den behövs. Jag har testat de olika art alternativen jag har förutom 5'5 utan att hitta någon direkt favorit.
3' duger till att pinna och kasta rök, kan iof ha blivit bättre när de kan skjuta direkt
4'2 har något lättare att gräva upp men om de inte får börja på banan så är det bra om de får skjuta mer än en eller två gånger och då vet jag inte om jag tycker att de är värda att ha med
25pdr (8st) de är en så stor del av armén att de "måste" börja på banan men jag är inte helt övertygad av deras 5+ FP. De gånger de har fungerat så är det roligt men allt för många gånger har de inte kunnat göra något alls mer än pinna och för att uppnå det finns det betydligt billigare alternativ.

Så min fråga är: Hur ska jag tänka kring artilleriet med avseende på de uppdrag där jag börjar med att försvara med halva armén?

En följdfråga blir: Hur stor del ska jag lägga på artilleri i fallet med en FV lista 8 25 pdr kostar 420 pts och blir en ansenlig del av det 1500 jag har att spela med

Hoppas på en intressant diskussion :)

User avatar
sardukar
Posts: 7921
Joined: Mon Nov 03, 2008 4:38 pm
Location: Stockholm
Contact:

Re: Artilleri

Post by sardukar » Fri Apr 05, 2013 9:56 pm

Octavius wrote: Så min fråga är: Hur ska jag tänka kring artilleriet med avseende på de uppdrag där jag börjar med att försvara med halva armén?

Bestäm dig först för vad du ska ha artilleriet till. Du behöver en plan för din lista. Om du inte kommer på något vettigt sätt att använda det är det bättre att spela utan.
Octavius wrote: En följdfråga blir: Hur stor del ska jag lägga på artilleri i fallet med en FV lista 8 25 pdr kostar 420 pts och blir en ansenlig del av det 1500 jag har att spela med
Se ovanstående svar. FV-artilleri är oftast slöseri med poäng då de aldrig kommer tjäna in sin kostnad. Om du prompt vill använda dem föreslår jag att du nöjer dig med fyra pjäser
Sardukar, aka "Lord of Cheese" eller Kalle för den som träffat mig :)
Moderator
15mm.se regler

User avatar
jesperpehrson
Posts: 471
Joined: Mon Apr 11, 2011 8:27 pm
Location: Göteborg

Re: Artilleri

Post by jesperpehrson » Fri Apr 05, 2013 10:12 pm

Du spelar brittisk infanteri! Du har egentligen två vettiga val:
1. Du bygger artilleriparken från helvetet (ligger väl rätt nära Australien) med mängder av pizzaplattor, miketargets och 2+ firepower, kryddar med universal carriers i massor och använder infanteriet till att skydda ditt artilleri.
2. Du bygger en lista som anfaller om natten. Du tar med dig några fräsiga infanterivagnar, massor med infanteri och lite mortars och Tally Ho! Kläm gärna in lite portees för tankskydd också.

Allt annat gör du sämre än andra länder. IMHO.

Wade
Posts: 400
Joined: Thu Apr 28, 2011 4:57 pm
Location: Umeå

Re: Artilleri

Post by Wade » Fri Apr 05, 2013 10:36 pm

Håller inte med. I en vanlig vanilla brittisk inf lista så kan ett batteri med 25 p. vara guld. Dom dubblar in som AT kanoner, är veteraner och skjuter rök lika bra som mortars. Britternas regler gör dessutom att dina 25 pundare skjuter i princip lika hårt mot nergrävt inf och guns som 10,5or trots deras lägre FP. Inte att fnysa på:).

Även om du bygger en lista för att anfalla om natten så är det inte att rekommendera mot alla typer av motstånd. Ofta hamnar du på defensiven mot tanks iallafall.

FV art. bör undvikas om det går. Det blir riktigt dyrt.

User avatar
jesperpehrson
Posts: 471
Joined: Mon Apr 11, 2011 8:27 pm
Location: Göteborg

Re: Artilleri

Post by jesperpehrson » Fri Apr 05, 2013 11:11 pm

Wade wrote: ett batteri med 25 p. vara guld. Dom dubblar in som AT kanoner, ... i princip lika hårt mot nergrävt inf och guns som 10,5or ....

Även om du bygger en lista för att anfalla om natten så är det inte att rekommendera mot alla typer av motstånd. Ofta hamnar du på defensiven mot tanks iallafall.

FV art. bör undvikas om det går. Det blir riktigt dyrt.
1. Ja. Absolut lika hårt som 10,5or. Men vilken tysk bygger en lista kring dem? Om du ska ha artilleri så skall det finnas en poäng för det. 8st 25pdrs gör ingen sommar.
Den funkar absolut som AT-kanon i kris men det gör bara att du kan lätta lite på närskyddet, du använder den inte till att vara en centerpjäs i ditt AT-skydd,

2. Du skall alltid (nästan) anfalla mot tanks med din brittiska infanterister IMO. Du stör hans gameplan, styr spelet och står i knäet på honom innan han kan göra sin ondska. Du kan stå på objektivet innan det blir dag (med normaltur, dvs 4 turns i mörker, kanske till och med nedgrävd om något av objektiven hamnade nära dig). Du är concealed och gtg, omslag på bogchecks för fordon, max förflyttning 20cm, ingen dubbling, begränsad skytterange.

3. Jag håller med om FV art. Oftast pengar i sjön. RV (Sydafrikaner) är kanske något att satsa på?
HQ
3 rifle plutons
3 scoutplutons
1 6pdr pluton
8 25pdrs
4 5,5or (CV)

User avatar
jesperpehrson
Posts: 471
Joined: Mon Apr 11, 2011 8:27 pm
Location: Göteborg

Re: Artilleri

Post by jesperpehrson » Fri Apr 05, 2013 11:17 pm

Eller en Tunisienlista

HQ
3 infplutoner
3 scoutplutoner
8 25pdrs
8 5,5or

Allt CT.

Wade
Posts: 400
Joined: Thu Apr 28, 2011 4:57 pm
Location: Umeå

Re: Artilleri

Post by Wade » Fri Apr 05, 2013 11:37 pm

Hade skrivit ett svar som forumet åt upp. Kontentan av posten var följande. Lycka till med att anfalla pansar med inf. även i mörker. Du måste ta objektiv för att vinna och pansaret kommer att välja var han möter ditt inf. Kan garantera att drömmen om omslag på bogcheks kommer snabbt att förvandlas till ett blodbad utan tekakor.

Vidare var inte mitt förslag att spendera 400 pts på 8 25 pundare och bygga listan kring det. Att bygga listan kring art var ditt förslag. Jag förespråkade istället en vanilla inf. lista med 4 st 25 pundare. tror det är ett lika spelbart val som något av de två andra förslagen som du presenterade, ville visa att det finns fler alternativ än dina två, iofs helt ok alternativ.

Nu är det sängen som ropar:)

Trukson
Posts: 202
Joined: Wed Apr 27, 2011 11:00 am
Location: Umeå

Re: Artilleri

Post by Trukson » Thu Apr 11, 2013 2:26 pm

25-pdr är en av midwars (kanske hela spelets) absolut bästa kanoner IMHO. :lol:

(jag vet, inte den mest konstruktiva posten men jag ville bara sprida lite kärlek)

Post Reply

Return to “Taktik”